Katalánsky crém – pochúťka na Vianoce

(recept)


Aby sme stále nepísali len o futbale, aj keď nás práve ten zaujíma najviac, pridáme na náš web aj jeden recept. Recept vhodný práve do terajšieho obdobia, keď sa počas Vianočných sviatkov budeme snažiť zaujať svojich blízkych možno aj takouto formou.


Veď Vianoce a sladkosti patria k sebe.


okdiario comjpg

zdroj: okdiario.com

Crema catalana, pretože práve tak sa volá maškrta, má nesmierne bohatú históriu a vo všeobecnosti je považovaná za jednu z najstarších pochutín svojho druhu vôbec. Svoju nezameniteľnú výraznú stopu nechala v kuchyniach štrnásteho a šestnásteho storočia, pretože už vtedy sa pravidelne objavovala v jedálniach prevažne lepšie situovaných ľudí.

Koláč dostal svoje meno počas osláv Dňa svätého Jozefa, ktorý je zároveň aj Dňom otcov.

Práve na počesť tohto významného sviatku sa zvykol podávať vo väčšom množstve a vytvoril tak doteraz trvajúcu tradíciu..

Dnes už naň, samozrejme, natrafíte v kaviarňach bežne počas celého roka.


postre-crema-catalana-cafe-barcelona-espana_1268-3347jpg

zdroj: freepik.com


Dezert je skoro identický s legendárnym crème brûlée, pôvodom z Francúzska. Ten však vkročil do dejín až o pár storočí neskôr.

Jeho chuť však človek neznalý rozozná od katalánskej podoby len veľmi ťažko, rozdiel totiž spočíva len v spôsobe karamelizovania cukru na povrchu koláča.

Základom crema catalana je obyčajné mlieko a vaječné žĺtky. Typickou zložkou je tiež chuť citrónu a už spomínaný karamelizovaný cukor. Príprava cukru na prvý pohľad vyzerá celkom zložito, ale pre tých skúsenejších kuchárov problémy v žiadnom prípade nespôsobí.

Rozhodne to aspoň raz treba vyskúšať.


Upozornenie:

CREMA CATALANA je rovnako návyková, ako návšteva Barcelony.


eatsmarter comjpg

zdroj: eatsmarter.com

A poďme k samotnému receptu:

Potrebné suroviny


Screenshot_2019-12-12 Katalnsky krmpng

Postup


1. V hrnci zahrejte mlieko spolu so smotanou, tyčinkami škorice a kôrou z citróna. Všetko spolu premiešajte a nechajte na ohni tesne pred bodom varu, dajte preč zo šporáku a nechajte 5 minút schladiť.

2. Preceďte cez husté sitko do sklenenej misy, tak aby sa na sitku zachytili kúsky citrónovej kôry a škorica.

3. V inej mise vyšľahajte vaječné žĺtky, celé vajce a práškový cukor. Keď zmes „zbledne“ po častiach pridávajte vychladnutý smotanový krém a vždy dobre premiešajte cukrárskou metličkou.

4. Do vyššieho plechu nalejte vodu, poukladajte do nej malé keramické formičky (6 ks). Voda na plechu by mala siahať do polovice výšky formičiek.

5. Naplňte formičky tesne pod okraj, dajte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte 35 minút.

6. Vytiahnite plech z rúry, vyberte formičky z vody a nechajte ich vychladnúť. Potom ich prikryte každý zvlášť potravinovou fóliou a dajte ich na 3 hodiny do chladničky.

7. Premiešajte práškový cukor (1 PL) s hnedým trstinovým (1,5 PL) a mletou škoricou.

8. Polievkovú lyžicu cukrovo-škoricovej zmesi nasypte na povrch každého dezertu, opäť prikryte a dajte na ďalšiu hodinu do chladničky.

9. Vyberte z chladničky, jemne pokvapkajte malým množstvom vody (naozaj veľmi jemne), dajte pod rozohriaty gril cca na 2 minúty, aby sa z cukru utvorila zlatistá chrumkavá krusta.

10. Dajte vychladiť ešte raz do chladničky.


crema-catalana-con-arandanos-y-mango_474e1d2d_800x800jpg

zdroj: lecturas.com


Vyskúšaj skvelý recept, pošli nám fotografiu výsledku, na ktorej bude vidieť CREMA CATALANA a niečo týkajúce sa FC Barcelona (dres, vankúš, šál…) a vyberieme jedného víťaza.


Toho odmeníme fľašou kvalitného vína!!!

Tak čo, pridáš sa?



Peter Maďar

megabarca.sk