Katalánsky crém – pochúťka na Vianoce
(recept)
Aby
sme stále nepísali len o futbale, aj keď nás práve ten zaujíma
najviac, pridáme na náš web aj jeden recept. Recept vhodný práve
do terajšieho obdobia, keď sa počas Vianočných sviatkov budeme
snažiť zaujať svojich blízkych možno aj takouto formou.
Veď Vianoce a sladkosti patria k sebe.
zdroj: okdiario.com
Crema catalana, pretože práve tak sa volá maškrta, má nesmierne bohatú históriu a vo všeobecnosti je považovaná za jednu z najstarších pochutín svojho druhu vôbec. Svoju nezameniteľnú výraznú stopu nechala v kuchyniach štrnásteho a šestnásteho storočia, pretože už vtedy sa pravidelne objavovala v jedálniach prevažne lepšie situovaných ľudí.
Koláč
dostal svoje meno
počas
osláv Dňa svätého Jozefa, ktorý je zároveň aj Dňom otcov.
Práve na
počesť tohto
významného sviatku
sa zvykol podávať vo
väčšom množstve a vytvoril tak doteraz trvajúcu tradíciu..
Dnes už naň, samozrejme,
natrafíte v
kaviarňach bežne
počas celého roka.
zdroj: freepik.com
Dezert je skoro identický s legendárnym crème brûlée, pôvodom z Francúzska. Ten však vkročil do dejín až o pár storočí neskôr.
Jeho chuť však človek neznalý rozozná od katalánskej podoby len veľmi ťažko, rozdiel totiž spočíva len v spôsobe karamelizovania cukru na povrchu koláča.
Základom
crema catalana
je obyčajné
mlieko a vaječné
žĺtky. Typickou
zložkou je tiež chuť
citrónu a už spomínaný karamelizovaný cukor. Príprava
cukru na prvý pohľad
vyzerá celkom
zložito, ale pre
tých skúsenejších kuchárov
problémy v žiadnom
prípade nespôsobí.
Rozhodne to aspoň raz treba vyskúšať.
Upozornenie:
CREMA CATALANA je rovnako návyková, ako návšteva Barcelony.
zdroj: eatsmarter.com
A poďme k samotnému receptu:
Potrebné suroviny
Postup
1. V hrnci zahrejte mlieko spolu so smotanou, tyčinkami škorice a kôrou z citróna. Všetko spolu premiešajte a nechajte na ohni tesne pred bodom varu, dajte preč zo šporáku a nechajte 5 minút schladiť.
2. Preceďte cez husté sitko do sklenenej misy, tak aby sa na sitku zachytili kúsky citrónovej kôry a škorica.
3. V inej mise vyšľahajte vaječné žĺtky, celé vajce a práškový cukor. Keď zmes „zbledne“ po častiach pridávajte vychladnutý smotanový krém a vždy dobre premiešajte cukrárskou metličkou.
4. Do vyššieho plechu nalejte vodu, poukladajte do nej malé keramické formičky (6 ks). Voda na plechu by mala siahať do polovice výšky formičiek.
5. Naplňte formičky tesne pod okraj, dajte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte 35 minút.
6. Vytiahnite plech z rúry, vyberte formičky z vody a nechajte ich vychladnúť. Potom ich prikryte každý zvlášť potravinovou fóliou a dajte ich na 3 hodiny do chladničky.
7. Premiešajte práškový cukor (1 PL) s hnedým trstinovým (1,5 PL) a mletou škoricou.
8. Polievkovú lyžicu cukrovo-škoricovej zmesi nasypte na povrch každého dezertu, opäť prikryte a dajte na ďalšiu hodinu do chladničky.
9. Vyberte z chladničky, jemne pokvapkajte malým množstvom vody (naozaj veľmi jemne), dajte pod rozohriaty gril cca na 2 minúty, aby sa z cukru utvorila zlatistá chrumkavá krusta.
10. Dajte vychladiť ešte raz do chladničky.
zdroj: lecturas.com
Vyskúšaj skvelý
recept, pošli nám fotografiu výsledku, na ktorej bude vidieť
CREMA CATALANA a niečo týkajúce sa FC Barcelona (dres, vankúš,
šál…) a vyberieme jedného víťaza.
Toho odmeníme fľašou kvalitného vína!!!
Tak čo, pridáš sa?
Peter Maďar
megabarca.sk