MEGABARCA TOP 5: reštaurácie v Barcelone



1. Moments


moments-mandarin-oriental-barcelona-moments-mandarin-oriental-barcelona-2-d8741jpg

zdroj: thefork.com


V úplne novom a krásnom hoteli Mandarin Oriental je na perách každého človeka bezpochyby len jediné slovo: momenty. Šéfkuchár Carme Ruscalleda a jeho syn Raül Balám revidujú katalánske recepty a dokonca vymýšľajú prvé barcelonské menu zamerané proti starnutiu. Na katalánskom menu nájdete úplne obnovené klasické jedlá, ako napríklad Arroz caldoso de gamba con picada de pescador (ryžová múčka s vývarom a rybou), Fricandó (teľací guláš) a Suquet (rybí guláš), krevety+ tatarský biftek z morského vlka s figovým chutney a soľou ibišteka, Teľacie líčka s ravioli a čerstvým ovocím… Alebo ešte vizionárskejšie a modernejšie: ponuka „proti starnutiu“, kde jedlo, ktoré si vybrali Carme Ruscalleda a Dr. Manuel Sanchez - vedúci oddelenia pre kliniku proti starnutiu Planas a špecialista na liečbu starnutia. V tomto jedálnom lístku nájdete napríklad mini pizze s artičokmi a šunkou Joselito alebo makaróny s pohánkou spolu s mušľami a zeleninou ... skvelý nápad!


moments tripadvisorjpg

zdroj: tripadvisor.com


Veľmi elegantné miesto, ktoré už ocenili 2 Michelin Hviezdami v roku 2013.


Adresa: Passeig de Gràcia, 38-40

Otváracie hodiny: Obed: 13:30 - 15:30 (utorok – sobota), Večera: 20:30 - 22:30 (utorok – sobota), Zatvorené: nedeľa a pondelok
Metro / autobus: Passeig de Gràcia



2. Can Pineda


can pineda open rastaurantjpg

zdroj: openrestaurant.com


Can Pineda existuje od roku 1904. Ak chcete objaviť katalánsku tradičnú kuchyňu v celej jej dokonalosti, bude potrebné trochu opustiť centrum mesta. Stojí to za to! Can Pineda sa zúčastňuje pravidelných súťaží pre najlepších gurmánov v meste a má iba jedno pravidlo: ponúkať najlepšie produkty sezóny, pokiaľ možno z blízkosti. Len s niekoľkými pochopiteľnými výnimkami: foie gras pochádza z Francúzska, biela hľuzovka z Alby, pata negra z Jabuga


can pineda theforkjpg

zdroj: thefork.com


Mimoriadna reštaurácia na vysokej úrovni, ktorá ponúka aj degustačné menu za 35 € (bez vína).


Adresa: Carrer de Sant Joan de Malta, 55

Otváracie hodiny: utorok až sobota od 13:00 do 16:00 a od 21:00 do 23:00, zatvorené v nedeľu a pondelok.

Metro / autobus: Clot, Glories



3. Bambarol


bambarol cat2jpg

zdroj: bambarol.cat


Predstavte si dvoch šéfkuchárov s profesionálnym vzdelaním a chuťou k otvoreniu reštaurácie tapas, kam by sa chcel niekto vracať každý deň. To je Bambarol. Cirera a Firpo pracovali na najlepších miestach ako: Saüc, Bulli, Can Roca, Moo... Nakoniec sa vrátili ku svojim koreňom: stredomorská, katalánska a gastronomická kuchyňa podľa vzoru ich matiek a babičiek. V ponuke sú studené alebo horúce tapas, ktoré si aj dnes zachovávajú emócie: losos marinovaný, ryža dňa, rybacie ragú, jahňacie mäso alebo dokonca mimoriadna sviečková. Karta sa mení podľa ročného obdobia a produktov. Využite ponuku menu za 25 €, ktorá je vyslovene oslnivá. Je to ale ďaleko od centra a gurmáni sa budú musieť snažiť...


bambarol catjpg

zdroj: bambarol.cat


Adresa: C / Santaló, 21

Otváracie hodiny: utorok až sobota od 13:30 do 23:00

Metro / autobus: Travessera de Gràcia-Muntaner



4. 4amb5 Mujades


4amb5 expansion comjpg

zdroj: expansion.com


4amb5 Mujades je pomerne nová reštaurácia, ktorá sa objavila v Barcelone. Je určená pre milovníkov textúr, farieb a chutí. Ak by sme nechápali význam názvu tejto reštaurácie - 4amb5 -, znamenalo by to odkaz na jednotku merania poľnohospodárskej pôdy. Okamžite sme však pochopili ducha miesta: hold svetu rastlín a zeleniny, kde živočíšne bielkoviny, ak sa na ne nezabudne, sú iba korením. Známy koncept, ale úžasne ho vyjadrili mladí kuchári Toni Romero a Quim Coll. Rovnako ako v Céleri, zelenina je hviezdami jedál a každé jedlo je cestou cez zabudnuté chute alebo tie znovu objavené. Odbornosť, ktorá je na obraze tejto misky úžasne viditeľná, je obratná a invenčná: baklažán Yakitori grilovaný so sezamovými semienkami, sezamovým olejom, sójovou redukciou, cibuľovými krúžkami a kvetmi koriandra len za 11 €… Môžeme vám iba odporučiť, aby ste si v gastronomickom menu vybrali okolo 9 alebo 11 zeleninových jedál klasifikovaných podľa skupiny: korene, kvety, listy a ovocie. Menu, ktoré sa mení - podobne ako ročné obdobia - štyrikrát do roka. Je to úplne ekologické a pre takúto skúsenosť to nie je príliš drahé: počítať tridsať eur.


4amb5 tripadvisor frjpg

zdroj: tripadvisor.fr


Jedálny lístok je neuveriteľný zážitok pre jazyk a ostatné je neuveriteľný zážitok pre obe oči - krásna výzdoba miestnosti, vyrobená z pravej výsadby zeleniny a bylín.


Adresa: Rambla de Raval 45

Otváracie hodiny: streda až pondelok od 13:00 do 16:00 a od 20:00 do 23:30.

Metro / autobus: Liceu alebo Paralel



5. Rice by Sánchez Romera


p2610057734-5jpg

zdroj: oliverbrenneisen.com


Konfucius už dávno povedal: „Pýtate sa, prečo kupujem ryžu a kvety? Kúpim ryžu, aby som mohol žiť a kúpim kvety, aby som mohol žiť. “  Táto metafora, obviňovaná múdrosťou a prezieravosťou, sa stala pre Sancheza Romeru vo svojej novej reštaurácii „Rice“ akýmsi pravidlom života a práce.

Sanchez Romera bol lekárom predtým, ako sa stal kuchárom. Jeho bývalá špecializácia: neurológia. 20 rokov po zmene povolania zostáva medicína v centre jeho novej profesie a svoje varenie vníma ako spojenie medzi vedou, zdravím a umením. Neuroveda mu teraz pomáha realizovať kulinársky zážitok, pri ktorom sú emócie, pamäť a potešenie z jedla odborne organizované. Ak to aj všetko znie pomerne komplexne, výsledok je oveľa ľahšie vidieť a užívať si ho. V prostredí podobnom modernej umeleckej galérii z bielych stien a diel alebo fotografií veľmi farebných – vyzerajú doslova ako ako kytice kvetov. Pri stole potom nasleduje rad malých jedál vo farbách a vzájomných súvislostiach chutí inšpirovaných stredomorskou a ázijskou kuchyňou. Všetko je to krásne a jemné, rovnako ako „barcelonské rolky“ - druh ryžovej uramaki všetkých farieb, voňajúci sépiovým atramentom, karí alebo kurkumou. Rovnako ako čierna ryža s kombu maslom, kari krevety, cesnak sépia a petržlenovou vňaťou. Alebo ako v prípade kohútika duseného v sójovej omáčke a zelenine. Keď vám povieme, že večerné menu je ponúkané za sumu 45€ alebo 35 € v závislosti od počtu jedál, pochopíte, že táto reštaurácia chce zostať vo veľmi dostupnom cenovom rozpätí.


sanzez romera eater comjpg

zdroj: eater.com


Tento „kuchár - umelec“ je známy za stenami svojej reštaurácie, známy pre svoje knihy, prednášky a rôzne „zásahy“ po celom svete. Jeho nová reštaurácia ponúka úplne jedinečný zážitok.


Adresa: Carrer de Muntaner, 182

Otváracie hodiny: od pondelka do soboty od 13:15 do 16:00 a od 20:30 do 23:00

Metro / Autobus: Diagonal


Tak dobrú chuť!


Peter Maďar

megabarca.sk

zdroj: fcbarcelona.com