MEGABARCA TOP 5: reštaurácie v Barcelone
1.
Moments
zdroj: thefork.com
V úplne novom a krásnom hoteli Mandarin Oriental je na perách každého človeka bezpochyby len jediné slovo: momenty. Šéfkuchár Carme Ruscalleda a jeho syn Raül Balám revidujú katalánske recepty a dokonca vymýšľajú prvé barcelonské menu zamerané proti starnutiu. Na katalánskom menu nájdete úplne obnovené klasické jedlá, ako napríklad Arroz caldoso de gamba con picada de pescador (ryžová múčka s vývarom a rybou), Fricandó (teľací guláš) a Suquet (rybí guláš), krevety+ tatarský biftek z morského vlka s figovým chutney a soľou ibišteka, Teľacie líčka s ravioli a čerstvým ovocím… Alebo ešte vizionárskejšie a modernejšie: ponuka „proti starnutiu“, kde jedlo, ktoré si vybrali Carme Ruscalleda a Dr. Manuel Sanchez - vedúci oddelenia pre kliniku proti starnutiu Planas a špecialista na liečbu starnutia. V tomto jedálnom lístku nájdete napríklad mini pizze s artičokmi a šunkou Joselito alebo makaróny s pohánkou spolu s mušľami a zeleninou ... skvelý nápad!
zdroj: tripadvisor.com
Veľmi elegantné miesto, ktoré už
ocenili 2 Michelin Hviezdami
v roku 2013.
Adresa: Passeig de Gràcia, 38-40
Otváracie
hodiny: Obed: 13:30 - 15:30 (utorok
– sobota),
Večera: 20:30 -
22:30 (utorok –
sobota),
Zatvorené:
nedeľa a pondelok
Metro / autobus: Passeig de Gràcia
2. Can Pineda
zdroj: openrestaurant.com
Can Pineda existuje od roku 1904. Ak chcete objaviť katalánsku tradičnú kuchyňu v celej jej dokonalosti, bude potrebné trochu opustiť centrum mesta. Stojí to za to! Can Pineda sa zúčastňuje pravidelných súťaží pre najlepších gurmánov v meste a má iba jedno pravidlo: ponúkať najlepšie produkty sezóny, pokiaľ možno z blízkosti. Len s niekoľkými pochopiteľnými výnimkami: foie gras pochádza z Francúzska, biela hľuzovka z Alby, pata negra z Jabuga…
zdroj: thefork.com
Mimoriadna reštaurácia na vysokej úrovni, ktorá ponúka aj degustačné menu za 35 € (bez vína).
Adresa: Carrer de Sant Joan de Malta, 55
Otváracie hodiny: utorok až sobota od 13:00 do 16:00 a od 21:00 do 23:00, zatvorené v nedeľu a pondelok.
Metro / autobus: Clot, Glories
3. Bambarol
zdroj: bambarol.cat
Predstavte si dvoch šéfkuchárov s profesionálnym vzdelaním a chuťou k otvoreniu reštaurácie tapas, kam by sa chcel niekto vracať každý deň. To je Bambarol. Cirera a Firpo pracovali na najlepších miestach ako: Saüc, Bulli, Can Roca, Moo... Nakoniec sa vrátili ku svojim koreňom: stredomorská, katalánska a gastronomická kuchyňa podľa vzoru ich matiek a babičiek. V ponuke sú studené alebo horúce tapas, ktoré si aj dnes zachovávajú emócie: losos marinovaný, ryža dňa, rybacie ragú, jahňacie mäso alebo dokonca mimoriadna sviečková. Karta sa mení podľa ročného obdobia a produktov. Využite ponuku menu za 25 €, ktorá je vyslovene oslnivá. Je to ale ďaleko od centra a gurmáni sa budú musieť snažiť...
zdroj: bambarol.cat
Adresa: C / Santaló, 21
Otváracie hodiny: utorok až sobota od 13:30 do 23:00
Metro / autobus: Travessera de Gràcia-Muntaner
4. 4amb5 Mujades
zdroj: expansion.com
4amb5 Mujades je pomerne nová reštaurácia, ktorá sa objavila v Barcelone. Je určená pre milovníkov textúr, farieb a chutí. Ak by sme nechápali význam názvu tejto reštaurácie - 4amb5 -, znamenalo by to odkaz na jednotku merania poľnohospodárskej pôdy. Okamžite sme však pochopili ducha miesta: hold svetu rastlín a zeleniny, kde živočíšne bielkoviny, ak sa na ne nezabudne, sú iba korením. Známy koncept, ale úžasne ho vyjadrili mladí kuchári Toni Romero a Quim Coll. Rovnako ako v Céleri, zelenina je hviezdami jedál a každé jedlo je cestou cez zabudnuté chute alebo tie znovu objavené. Odbornosť, ktorá je na obraze tejto misky úžasne viditeľná, je obratná a invenčná: baklažán Yakitori grilovaný so sezamovými semienkami, sezamovým olejom, sójovou redukciou, cibuľovými krúžkami a kvetmi koriandra len za 11 €… Môžeme vám iba odporučiť, aby ste si v gastronomickom menu vybrali okolo 9 alebo 11 zeleninových jedál klasifikovaných podľa skupiny: korene, kvety, listy a ovocie. Menu, ktoré sa mení - podobne ako ročné obdobia - štyrikrát do roka. Je to úplne ekologické a pre takúto skúsenosť to nie je príliš drahé: počítať tridsať eur.
zdroj: tripadvisor.fr
Jedálny lístok je neuveriteľný zážitok pre jazyk a ostatné je neuveriteľný zážitok pre obe oči - krásna výzdoba miestnosti, vyrobená z pravej výsadby zeleniny a bylín.
Adresa: Rambla de Raval 45
Otváracie hodiny: streda až pondelok od 13:00 do 16:00 a od 20:00 do 23:30.
Metro / autobus: Liceu alebo Paralel
5. Rice by Sánchez Romera
zdroj: oliverbrenneisen.com
Konfucius už dávno povedal: „Pýtate sa, prečo kupujem ryžu a kvety? Kúpim ryžu, aby som mohol žiť a kúpim kvety, aby som mohol žiť. “ Táto metafora, obviňovaná múdrosťou a prezieravosťou, sa stala pre Sancheza Romeru vo svojej novej reštaurácii „Rice“ akýmsi pravidlom života a práce.
Sanchez Romera bol lekárom predtým, ako sa stal kuchárom. Jeho bývalá špecializácia: neurológia. 20 rokov po zmene povolania zostáva medicína v centre jeho novej profesie a svoje varenie vníma ako spojenie medzi vedou, zdravím a umením. Neuroveda mu teraz pomáha realizovať kulinársky zážitok, pri ktorom sú emócie, pamäť a potešenie z jedla odborne organizované. Ak to aj všetko znie pomerne komplexne, výsledok je oveľa ľahšie vidieť a užívať si ho. V prostredí podobnom modernej umeleckej galérii z bielych stien a diel alebo fotografií veľmi farebných – vyzerajú doslova ako ako kytice kvetov. Pri stole potom nasleduje rad malých jedál vo farbách a vzájomných súvislostiach chutí inšpirovaných stredomorskou a ázijskou kuchyňou. Všetko je to krásne a jemné, rovnako ako „barcelonské rolky“ - druh ryžovej uramaki všetkých farieb, voňajúci sépiovým atramentom, karí alebo kurkumou. Rovnako ako čierna ryža s kombu maslom, kari krevety, cesnak sépia a petržlenovou vňaťou. Alebo ako v prípade kohútika duseného v sójovej omáčke a zelenine. Keď vám povieme, že večerné menu je ponúkané za sumu 45€ alebo 35 € v závislosti od počtu jedál, pochopíte, že táto reštaurácia chce zostať vo veľmi dostupnom cenovom rozpätí.
zdroj: eater.com
Tento „kuchár - umelec“ je známy za stenami svojej reštaurácie, známy pre svoje knihy, prednášky a rôzne „zásahy“ po celom svete. Jeho nová reštaurácia ponúka úplne jedinečný zážitok.
Adresa: Carrer de Muntaner, 182
Otváracie hodiny: od pondelka do soboty od 13:15 do 16:00 a od 20:30 do 23:00
Metro / Autobus: Diagonal
Tak dobrú chuť!
Peter Maďar
megabarca.sk
zdroj: fcbarcelona.com