Veľa
z vás už zažilo Barcelonu ako turisti. Radi by ste sa vrátili a
zažili Barcelonu trochu inak? Pripravili sme vám pár krokov
pomáhajúcich stať sa tak trochu miestnym na vašej ďalšej
dovolenke v Barcelone.
#1
Berte všetko s ľahkosťou
Relaxujte, usmievajte sa a užívajte si chvíle so svojimi priateľmi a rodinou. Zabudnite na zhon, veď ste na dovolenke. Aj keď je Barcelona veľké mesto plné ľudí z celého sveta, miestni majú vždy čas na rannú kávu a malý rozhovor so susedom alebo pokladníkom v supermarkete. Ak prichádzate do Barcelony, mali by ste určite spomaliť a jednoducho TAKE IT EASY!
zdroj: lostateminor.com
#2 Vyhýbajte sa turistickému davu
Niet pochýb o tom, že Katalánci sú hrdí na každú jednu pamiatku a krásnu budovu v Barcelone. Ešte viac ale oceňujú tiché miesta. Oblasti, kde sa môžu bez problémov rozprávať s priateľmi a tráviť čas bez tlaku. Preto sa vyhýbajú napríklad turistickej LA RAMBLA (a za žiadnych okolností sa nestravujú v reštauráciách, ktoré sa tam nachádzajú). Namiesto toho miestni odporúčajú vydať sa do pôvabnej štvrte EL BORN, na romantické prechádzky do SARRIÁ a na pivo spojené s kultúrnym vyžitím do bohémskej GRÀCIA.
To isté bude s plážou Barceloneta. Tráviť čas na extrémne preplnenej pláži rozhodne nie je to, čo by pravý Katalánčan robil. Na pláž by si vybrali tie na východe Barcelony: Platja del BOGATELL, Nova Icaria alebo Mar Bella v prípade, ak nemôže ísť mimo mesta. Ale ak máte túto možnosť, môžete sa tiež vydať vlakom a ísť z Barcelony na široké a pokojné pláže. Napríklad Badalona, Montgat, Ocata, Castelldefels alebo Sitges.
zdroj: barcelonacheckin.com
#3 Jedzte ako miestny
Raňajky
Typický španiel začína svoje pracovné dni ľahkými raňajkami (desayuno). Je to zvyčajne šálka kávy s mliekom (cafe con leche) a croassant alebo iným sladkým pečivom. Slanou možnosťou bude toastový chlieb potretý paradajkami (pan con tomate) a jamón Serrano. Avšak cez víkend bude typická katalánska rodina jesť akýsi BRUNCH (almuerzo), ktorý obsahuje klobásu s fazuľami (Botifarra amb mongetes), vajcia alebo tortilla de patatas. Tu odporúčam navštíviť katalánsky sedliacky dom Masiá CAN FORQUILLA neďaleko Barcelony kde vám takéto raňajky pripravia. Ďalším jedlom, ktoré musíte vyskúšať, ak sa chcete viac podobať miestnym, je CHURROS CON CHOCOLATE - vyprážané tyčinky podávané so šálkou horkej čokolády. Tak toto si väčšinou dávajú miestny cez víkend alebo po prebdenej noci skoro ráno, či dokonca poobede ako olovrant.
Obed
Potom si na obed dajte PAELLU. Táto slávna valencijská zmes guľatej ryže varená zo zeleniny, morských plodov a / alebo mäsa má svoju vlastnú katalánsku variáciu s tenkými cestovinami namiesto ryže FIDEUÁ. Prečo na obed? Uvidíte, že veľa turistov si pochutnáva na paellách na neskorú večeru. Lenže každý miestny obyvateľ vám povie, že toto jedlo je príliš ťažké na to, aby ste ho mohli jesť v noci!
Na večeru choďte na tapas alebo pintxos. Nie je nič typickejšie ako skupina Španielov, ktorí sedia okolo stola s malými taniermi plnými lahodných jedál a malými pohármi piva (cañas). Vyberte si teda svoj obľúbený TAPAS BAR, dajte si patatas bravas - vyprážané zemiaky nakrájané na kocky s pikantnou omáčkou, gambas al ajillo - cesnakové krevety alebo calamares a la romana - vyprážané kalamáre a iné. Objednajte si veľa malých tanierov s rôznymi špecialitami, vyskúšajte všetko a zdieľajte ich so svojimi priateľmi a rodinou!
zdroj: peretarres.org
Ste prekvapený z čašníkovej otázky o 22:00, či si po večeri dáte kávu? Aby ste sa nesprávali ako guiri ( cudzinec), radšej si ju objednajte! V stredomorskej kultúre je normálne po ukončení obeda alebo večere vypiť espresso alebo cortado (kávu s trochou mlieka). Je to dobré na trávenie, pomáha upravovať hladinu cukru v krvi a po španielskom obžerstve sa budete cítiť viac prebudení!
zdroj: barcelonabesso.com
#5 Zvyknite si na španielske hodiny a urobte siestu
Počas pobytu v Barcelone si musíte zvyknúť na konkrétnu pracovnú dobu, stravu a otváraciu dobu. Mať siestu je jedným z najdôležitejších krokov, ako byť miestnym človekom. Spočiatku zabudnite na jedlo v reštaurácii od 16. do 20. hodiny. Medzi týmito hodinami sú takmer všetky zatvorené! Navyše to neznamená, že tam budú Katalánci o 20:00. Spravidla začnú jesť o 21:00 alebo neskôr, dokonca aj so svojimi deťmi! Práca v španielskych spoločnostiach tiež začína o niečo neskôr, okolo 9.00 h a končí o 18.00 h s hodinovou prestávkou pre obed zamestnancov. Znie to čudne? No akonáhle vyskúšate siestu, nebudete sa chcieť vrátiť k „normálnemu“ harmonogramu.
Jedinou vecou na ktorej sa katalánci nevedia dohodnúť či siesta má trvať 20 minút alebo 2h.
zdroj: megabarca.sk
#6 Nechoďte počas horúčav von
Kráčať
v auguste popoludní po la Rambla alebo sa opaľovať na pláži cez pravé poludnie, keď teplomer ukazuje 30 stupňov, rozhodne NIE
JE TO, čo by robili miestni obyvatelia. Samozrejme, že Španieli
milujú slnko a vysoké teploty. Ale vedia si ho múdro vychutnať.
Ak to nie je potrebné, netrávte príliš veľa času vonku medzi
poludním a 14. hodinou, keď sú slnečné lúče najsilnejšie.
zdroj: crónicaglobal.com
#7 Dajte si vermút
riti majú čaj o piatej, francúzi čas na pohár vínka a španieli "hora del vermut" (hodina vermútu). Je to popoludňajší aperitív, keď sa ľudia stretávajú a popíjajú sladký aromatizovaný vermút s olivami, mandľami, ančovičkami alebo malými sendvičmi zvanými montaditos. Taktiež sa vermút pije v nedeľu ráno alebo tesne pred obedom. Od druhej polovice XVIII. A XIX. Storočia bol vermút populárny ako siesta a teraz, po rokoch, sa zvyk vermutear vrátil do Barcelony. Môžete si ho dať v niektorých moderných vermútových baroch alebo tradičných vinárňach, kde zacítite vôňu sudov. Kde vyskúšať najlepšiu vermut v Barcelone? Pokiaľ ide o staré vibrácie, miestni odporúčajú reštaurácie ako Bormuth alebo modernejšia vermuteria Dr. Stravinsky kde vám namiešajú vermút vyslovene podľa vlastnej chuti.
zdroj: dotravel.com
Peter Maďar
MEGABARCA.SK
S láskavým dovolením: https://www.facebook.com/milujemBarcelonou a https://www.cisarovnna.com/